Nuffnang

Monday, 5 March 2012

Ferrari F12berlinetta dan seorang Bayi...

Bismillahirahmaanirahim...
Satu ketika dahulu, kuda merupakan satu kenderaan yang tersangat hebat. Ia banyak digunakan untuk pergi kesana- sini kerana dengannya kita boleh bergerak dalam tempoh masa yang sangat singkat. Kuda juga digunakan oleh sesebuah negara untuk dijadikan senjata perang untuk mempertahankan atau menyerang sesebuah negara. Kuda- kuda yang ditunggangi boleh melahirkan rasa gerun kepada pihak musuh. Tentera Monggol dipimpin oleh Hulagu Khan bersama- sama dengn 200 000 ribu tentera dan 2 juta ekor kuda bergerak daripada timur tengah merentasi padang pasir yang panas dan telah menghancurkan Baghdad dalam tempoh masa yang sangat singkat. Antara rahsia kemenangan mereka adalah kuda-kuda mereka. Seorang tentera Mongol mempunyai 10 ekor kuda dan semasa bergerak, mereka akan melompat dari kuda ke kuda untuk mengelak kuda- kuda itu kepenatan dan mereka dapat sampai ke destinasi yang dutujui dalam tempoh masa yang singkat. Namun begitu, zaman keemasan kuda telah sampai ke penghujungnya. Ia digantikan dengan kenderaan- kenderaan yang lebih hebat. Bermulanya penciptaan kereta pertama dunia oleh Karl Benz dan ia diganti- ganti sehingga lahirnya kereta- kereta yang berkuasa tinggi seperti Ferrari.

F12berlinetta

Kilang Ferrari di Italy

Ferrari merupakan suatu jenama yang unggul dan terkenal dalam menghasilkan kereta yang hebat- hebat. Untuk menghasilkan sebuah kereta ferrari, sebuah kilang telah dibina di atas tanah seluas 250 000 meter persegi, 45 buah bangunan dibina di atas tanah tersebut dan seramai 3000 orang pekerja digunakan untuk menghasilkan sesebuah kereta. Kilang itu juga dibahagikan kepada beberapa bangunan dan setiap bangunan mempunyai peranan masing- masing. Antaranya tempat reka cipta dan penyelidikan, pembuatan enjin, pemasangan, penyemburan, ujian aerodinamik dan bermacam- macam lagi. Kesemua ini bergabung disebuah kawasan yang luas dengan teknologi yang sangat tinggi hanya untuk menghasilkan sebuah kereta Ferrari dan kereta terbaru keluaran ferrari adalah F12berlinetta. Kereta ini berkuasa 730 kuasa kuda dan cuba kita bayangkan kereta- kereta kuda yang kita tonton dalam video- video ditarik oleh 730 ekor kuda. Kereta ini boleh mencecah kelajuan sehingga 340 km/jam. Perjalan daripada Kuala Lumpur ke Kelantan hanya mengambil masa 1 jam setengah sahaja. Harga kereta ini tidaklah mahal, hanya RM 1.2 juta sahaja. Kereta ini merupakan antara kereta terhebat masa kini dan orang yang memiliki kereta ini juga merupakan orang yang hebat- hebat.


A380

Salah satu kawasan di dalam A380

Itu dari segi kereta. Cuba kita pergi kepada kenderaan yang lebih besar seperti kapal terbang. Mari kita lihat serba sedikit tentang kapal terbang terbesar masa kini iaitu Airbus 380. Saiz sesebuah kilang untuk menghasilkan A380 tersangat besar dan kilang- kilang tersebut bertempat di German, France, Spain dan United Kingdom. Setiap negara akan menghasilkan komponen- komponen yang berlainan. Sebagai contoh, kilang di UK akan menghasilkan bahagian sayap kapal terbang tersebut, bahagian muncung kapal terbang pula dihasilkan di German dan semua komponen- komponen ini akan diangkut melalui jalan darat dan air untuk digabungkan di France. Kabin kapal terbang ini bersaiz 478 meter persegi dan boleh memuatkan seramai 800 orang penumpang dalam sesuatu masa serta boleh terbang sejauh 15 400 km iaitu dari Hong Kong ke New York tanpa berhenti untuk mengisi minyak dengan kelajuan 900 km/jam. Syarikat Airbus ini juga mempunyai 50 000 orang pekerja semata- mata hanya untuk menghasilkan dan menguruskan sebuah kapal terbang.

Hebat bukan ciptaan manusia ini? Telefon bimbit, komputer, kapal angkasa dan banyak lagi ciptaan- ciptaan manusia yang hebat telah dihasilkan pada abad ini dan diagong- agongkan oleh manusia yang lemah ini. Sedarkah kita bahawa semua ciptaan manusia ini membuktikan kelemahan- kelemahan yang pada diri manusia ini. Kereta dibina kerana kita tidak mampu bergerak dengan pantas...Kapal terbang dibina kerana kita tidak mampu untuk terbang...Telefon bimbit dicipta kerana kita tidak mampu untuk berkomunikasi secara jarak jauh dan banyak lagi... Sedangkan ciptaan- ciptaan Allah swt membukti ia maha hebat, maha agong, maha berkuasa, maha bijaksana dan sebagainya...

Adakah Ferrari lebih cantik daripada kanak- kanak ini?

Keadaan bayi di dalam perut ibu

Buat masa ini, saya sentiasa dikelilingi oleh bayi- bayi yang sangat comel dan saya pun tidak tahu apa yang telah terjadi kepada diri saya kerana makin hari, makin bertambah sayang saya kepada mereka dan hati saya akan selalu mengingati mereka. Mungkinkah naluri kebapaan saya telah bertambah? Atau mungkin sudah tiba masanya saya menamatkan zaman bujang saya? Baiklah, lupakan perihal saya seketika dan kita terus kepada agenda kita iaitu bayi ciptaan Allah swt ini. Sebelum kelahiran mereka ini, Allah swt telah mencantumkan benih daripada seorang ibu dan seorang bapa. Tahukah kita bahawa jika benih- benih ini tidak disenyawakan, benih- benih ini akan keluar bersama- sama dengan darah haid bagi seorang perempuan dan air mani bagi seseorang lelaki. Jika darah haid atau air mani ini terkena pada pakaian kita dengan segera kita akan membasuh pakaian itu kerana kita merasakan cecair itu telah mengotorkan pakaian kita dan tidak keterlaluan jika ada yang merasa jijik dengannya. Tetapi, Allah swt telah menghasilkan seorang bayi yang sgt cantik daripada sesuatu yang kita anggap jijik dan semakin hari bayi- bayi ini akan menjadi makin bernilai dengan bertambahnya iman dihati bayi- bayi tu sedangkan bahan- bahan yang terbaik telah dipilih untuk mengahasilkan kereta Ferrari  F12berlinetta dan harganya akan menurun dengan terhasilnya keluaran- keluaran yang lebih canggih. Apabila dua benih ini bercantum, ia akan membesar di dalam perut ibu yang sangat sempit, gelap dan berair. Cuba kita bayangkan, adakah dapat pekerja- pekerja di kilang Ferrari atau Airbus bekerja dalam keadaan sempit, gelap dan berair?Seperti apa yang saya tulis pada perenggan sebelum ini, mereka memerlukan kawasan yang luas, kilang- kilang diterangi cahaya lampu dan sudah pasti di kawasan yang kering. Sebuah kapal selam yang tugasannya adalah untuk bergerak di laut- laut dalam sekalipun akan dibina diatas darat sedangkan bayi yang akan keluar nanti akan hidup di darat tetapi telah dibesarkan oleh Allah swt didalam air. Allah swt jugak boleh membesarkan beberapa orang bayi di dalam perut ibu malah boleh mencecah belasan bayi. Anak- anak yang keluar nanti ada yang rupanya sama, ada rupanya berlainan dan perangai- perangai mereka juga tidak akan sama sedangkan mereka dibesarkan bersama- sama didalam perut ibu. Hebat bukan?  Dan yang yang paling pasti ciptaan bayi- bayi ini dihasilkan oleh Allah yang satu sahaja sedang manusia memerlukan beribu- ribu orang pekerja hanya untuk menghasilkan satu produk.

Adakah warnanya sama?

Kepada yang tidak menyukai bayi, kita boleh pergi kepada contoh yang lebih mudah. Cuba kita ke halaman rumah kita dan perhatikan betul- betul pada halaman rumah kita itu. Tumpukan kepada satu kawasan berkeluasan 1 meter persegi. Cuba kita lihat berapa jeniskah pokok yang tumbuh dikawasan itu? Jika ada 3 jenis pokok disitu, cuba kita lihat warnanya, adakah sama? Jika warnanya hijau sekalipun warna hijau tersebut pasti tidak sama. Ada yang hijau muda, hijau terang dan hijau kemerahan. Kemudian pokok itu mengahasilkan bunga dan bunga- bunga itu juga tidak sama warnanya. Ada yang bewarna merah, kuning dan biru. Bagaimanakah pokok- pokok itu boleh mengeluarkan bunga yang bewarna cantik dan berlainan warna sedangkan ia tumbuh daripada biji benih yang pudar warnanya dan di kawasan yang sama? Sedangkan kilang- kilang memerlukan beribu- ribu tin cat untuk mengasilkan kereta- kereta yang bewarna- warni. Kemudian apabila pokok itu berbuah, kesemuanya menghasilkan buah yang sangat manis. Apabila kita makan buah daripada pokok yang pertama rasanya manis...Pokok kedua rasanya juga manis tetapi manisnya lain..Pokok ketiga manisnya juga lain..Ada yang cakap manis buah, ada yang cakap manis gula dan macam-macam lagi. Allah swt boleh mengasilkan buah yang manis- manis dan manisnya adalah pelbagai daripada bunga- bunga yang pahit rasanya. Kita mungkin selalu menggunakan perkataan manis tetapi sedarkah kita bahawa Allah swt telah mencipta beribu- ribu jenis rasa manis. Selain daripada manis, Allah swt juga boleh mengasilkan buah yang pedas rasanya, masam, pahit dan sebagainya sedangkan elemen- elemen itu langsung tidak ada pada pokok- pokok itu. Pokok- pokok ini juga boleh memproses karbon dioksida dan mengahasilkan oksigen daripada sehelai daun yang sangat nipis sedang kilang- kilang yang berjuta- juta kali ganda besar daripada saiz daun tersebut diperlukan untuk menghasilkan sesuatu produk manusia.Tadi kita bercakap tentang satu kawasan yang berkeluasan 1 meter persegi. Jika 100 meter persegi, nescaya kita akan merasa lebih kagum dengan ciptaan- ciptaan Allah swt itu. Sebenarnya jika hendak diceritakan tentang kehebatan Allah swt, jika saya diberi umur sehingga 10 000 tahun sekalipun, pasti saya tidak dapat menulis kesemua kehebatan ciptaan- ciptaan Allah swt.

Apa yang saya ingin sampaikan disini, manusia terutamanya umat islam sekarang ini terlalu memuja- muja akan kehebatan ciptaan mereka sendiri sedangkan mereka langsung tidak memuji setiap benda ciptaan Allah swt yang jauh lebih hebat daripada setiap ciptaan manusia. Allah swt suka akan makhluknya yang suka memuji- muji akan kehebatan ciptaan Allah swt dan apabila Allah swt suka pada kita, insyaallah segala permohonan kita ditunaikan. Tetapi apabila umat islam selalu memuja akan kehabatn- kehebatan dunia, Allah swt akan menarik keluar semua kehebatan yang ada dalam diri setiap umat islam!!! Jadi janganlah kita terlalu memuji- muji setiap ciptaan manusia kerana kita tahu dan sedar ciptaan manakah yang paling berhak untuk dipuji...

Jazakallah...


No comments: